Over het werk

"De schilderijen en werken op papier die ik maak zijn een zoektocht. Het beeld staat van tevoren niet vast, maar ontstaat al werkend. De ondergrond wordt opgebouwd uit verschillende lagen papier en verf. Steeds weer laag over laag aanbrengen of weer gedeeltes weghalen, vormen veranderen en combineren. Ik werk vanuit mijn fantasie, vanuit mijn gevoel. De steeds terugkerende thema's als 'de boot', 'het huis', 'de trap' en
'de poort', aangevuld met organische vormen behoren tot de kern van mijn werk. Daaromheen ontstaat het verhaal, mijn werkelijkheid. Door het gebruik van een verscheidenheid aan materialen (acryl, krijt en papier) ontstaat een gelaagdheid die een mysterieuze sfeer weergeeft. De sfeer ontstaat ook mede door het kleurgebruik, vaak monochroom, maar wel werkend met licht en donker waardoor er diepte ontstaat. Figuratieve en abstracte vormen vertellen mijn verhaal, het beeld waarmee ik de fantasie van de kijker probeer te prikkelen."

Yvonne

Beschouwing
 
"De schilderijen van Yvonne Schmidt zijn impressies van innerlijke ruimtes. In mijn verbeelding zijn zo de grotten van de ziel. De theatraliteit van deze ruimtes wordt weergegeven door vormen die, misschien, objecten suggereren. Een slak, een bal, een engel, een ladder die ergens vandaan komt en ergens naar toe gaat, genoteerde cijfers, dwarrelende pagina's, de tekst van een tangolied zeer subtiel aangebracht, bijna een citaat. Zij zijn de stille getuigenissen van acties die gebeurd zijn of die nog moeten gebeuren. Schilderijen om te aanschouwen als een avontuurlijke reis naar een wereld van licht en kleur".
 
© Juan C. Tajes, 2003.